nedjelja, 17. prosinca 2017.

Jacqueline Kennedy Onassis

Jacqueline Kennedy Onassis bila je prva američka dama,francuskog podrijetla, a umladosti je bila novinarka i urednica Washington Times Heralda.
  Jacqueline Lee Bouvier(prvo ime) rođena je 28. srpnja 1929. godine u Southamptonu. Njen otac bio je John Vernou Bouvier III, a majka Janet Norton Lee. Jacqueline imala je jednu sestru Caroline Lee. Nažalost njeni roditelji su se rastali kada je ona imala samo 11godina ,a njezina sestra 7. Dvije godine poslje njezina majka se ponovo udala za Hugh D. Auchinclossa s kojim je dobila još dvoje djece Janet i Jamesa. Sada ćemo se malo vratiti u vrijeme kada su Jacquelinini roditelji bili još bili zajedno. Prvih 11 godina svoga života Jacqueline je provela veselo i zadovoljno na imanju njenih roditelja koje se zvalo Lasata. Kao mala voljela je pobjeđivati u jahanju.
   Studirala je na koledžu Vassar u Poughkeepsieju, samo dvije godine. Nakon toga otputovala je u Francusku, tamo je studirala na Sveučilištu u Grenobleu i Sorbonne. Zatim se vratila u SAD i tamo  1951. godine diplomirala francusku literaturu. Kada je završila školovanje našla je posao fotoreportera, a u to vrijeme bila je zaručena za mladog brokera John Husteda, no zaruke su trajale samo tri mjeseca. Godinu kasnije Jackie je upoznala svog budućeg supruga Johna F. Kennedyja, za kojega se 12. rujna 1953. godine udala. Oni su imali dvoje djece djevojčicu Caroline i tri godine mlađeg sina Johna. Godina Johnova rođenja točnije 1960. bila je zbog još neceg posebna, naime te godine su bili izbori i Jacquelinini muž je pobjedio pa je to donjelo dvostruku srecu u obitelj. Godine 1963. Jacqueline je zatrudnjela ali zbog preranog porođaja djete je umrlo, to je bio veliki udarac za nju, ali ni upola toliko velik koliko je bio onaj koj je doživjela 21. studenog te godine. Naime dok su se ona i njezin suprug bili u povorci, on je ubijen pucnjem u glavu odmah pokraj njega. Pet godina poslije udala se za Aristotela Onassisa, bogatog grčkog brodograditelja i brodovlasnika. Ali u 1975. izgubila je i njega. Nažalost i ona je otišla u 64 godini svoga života datuma 19. svibnja 1994. godine.     

Nema komentara:

Objavi komentar